Rahim Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
24 Temmuz 2024

Rahim Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Rahim ameliyatı, kadın vücudunda en önemli ve güçlü organlar arasındadır. Birçok kas dokusu bir araya gelerek rahmi sarar. Rahim doğum sürecinde bebeğin gelişimi için muazzam bir alan oluşturur ve bebeğin dışarı çıkması için oluşturduğu baskı diğer organların yapabileceğinden çok daha kuvvetlidir. Kas gücü bakımından vücudun en güçlü organı olarak bilinir. Esnek yapıdaki rahim bir armut büyüklüğü kadardır. Gebelik döneminde ise normalden daha fazla büyüyerek yaklaşık bir balon boyutuna ulaşır. Doğurganlık sürecine ulaşan kadınlarda rahim her ay bir bebek besleyecek nitelikte doku üretir. Gebelik gerçekleşmediğinde oluşan zengin doku adet kanıyla birlikte dışarı atılır. Rahim birçok hastalığa maruz kalarak bu hastalıklar için rahim ameliyatı yapılabilir. Rahim ameliyatı günümüzde yaygın olarak laparoskopik teknikle yani kapalı yöntemle yapılmaktadır.

Rahim Ameliyatı Türleri

Kapalı Rahim Ameliyatı:

Rahmin alınması için gerçekleştirilen bir operasyon türüdür. Acısız ve iyileşme süreci kısa olduğu için günümüzde fazlaca tercih edilmektedir. Kapalı rahim ameliyatı kasık bölgesinden açılan bir santimlik delikler sayesinde gerçekleştirilir. Açılan deliklerden karın içine kamera sistemi ve operasyon için gerekli aletler yerleştirilir. Ameliyat kamera ve bu aletler sayesinde yapılır. Genel anestezi kullanılarak yapılan kapalı rahim ameliyatı yalnızca bel altını uyuşturan lokal anesteziyle hiçbir zaman yapılmaz.

Rahim Ameliyatı Sebepleri:

Rahim ameliyatı, miyom, adenomyozis, tedaviye yanıt vermeyen rahim kanamaları, endometriyal hiperplazi gibi durumlarda yapılır. Laparoskopi rahim ağzı ile rahmin tamamının alınması şeklinde gerçekleştirilir. Bazı durumlarda rahim ağzı alınmadan da uygulanabilir. Rahim dışarı vajinal yoldan ya da açılan deliklerden çıkarılabilir. Bazı durumlarda kapalı rahim ameliyatında yumurtalıkların da alınması gerekebilir. Kapalı yöntem eğer uterus karın içinde gerekli çalışma alanı bırakmayacak kadar büyükse ya da karın içinde yapışıklık mevcutsa genel olarak tercih edilmez.

Kapalı Rahim Ameliyatı Sonrası:

Karın bölgesinde büyük bir kesi olmadığı için iyileşme süreci daha rahat ve kısa olur. Enfeksiyon kapma riski, yara açılma riski ya da daha farklı komplikasyonların gelişme olasılığı oldukça düşüktür. Hasta ameliyat sonrası en fazla iki gün hastanede kalarak evine gönderilir. Hasta çalışıyorsa 2-3 haftalık bir rapordan sonra işine dönebilir. Ameliyat sonrasında doktorun izin verdiği döneme kadar cinsel birliktelikten kaçınılmalıdır. İlk iki hafta hafif vajinal kanama ve ağrı görülmesi normaldir. Kanama ve ağrı şiddeti artarsa doktora başvurulmalıdır. Bunların haricinde mide bulantısı, kötü kokulu vajinal akıntı, nefes almakta zorluk, göğüs ağrısı, yara yerinde kızarıklık ya da akıntı, idrar yaparken yanma hissi, bacaklarda şişlik, morarma gibi durumlarda yine acilen doktora başvurulması gerekir.

Açık Rahim Ameliyatı:

Rahmi almak için uygulanan bir ameliyat türüdür. Jinekolojik anlamda gerçekleştirilen önemli ameliyatlar arasındadır. Farklı yöntemler kullanılarak yapılabilir.

Subtotal ya da Supraservikal Histerektomi:

Bu türde rahim ağzı alınmaz. Rahmin geri kalan kısmı alınarak operasyon tamamlanır.

Radikal Histerektomi:

Yumurtalıklar, tüpleri, vajinanın bir bölümü, rahim, rahim ağzının tamamen alınmasını kapsayan bir ameliyat türüdür.

Porro Ameliyatı:

Sezaryen ve rahmin alınması için kullanılan bir yöntemdir.

Vajinal Histerektomi:

Rahmin ve rahim ağzının vajinadan alınmasını sağlayan bir yöntemdir.

Açık Rahim Ameliyatı Sebepleri:

Açık rahim ameliyatı genelde rahimde oluşan miyomlar için yapılır. Ameliyat için karar hastanın yaşına bağlı olarak değişebilir. Miyomlar anormal şekilde kanama, ağrı, baskı gibi yakınmalara sebep oluyorsa ameliyat kararı verilebilir. Açık ameliyatlar %20 hormonal sebeplere bağlı olarak gelişen kanamalar sebebiyle yapılabilir. Eğer hastada ilaç tedavisi yanıt vermemişse ameliyat seçeneği söz konusu olabilir. Bunun haricinde, rahim sarkması, kronik kasık ağrısı, kanser lezyonlarında tedavi seçeneği açık rahim ameliyatı olabilir.

Doğum Komplikasyonları:

Doğum komplikasyonları içinde acil olarak açık rahim ameliyatı uygulanabilir. Doğumdan sonra kanama durmamışsa, onarılamayan rahim yırtığı mevcutsa, plasenta ayrılmışsa açık rahim ameliyatı acilen gerekebilir.

Açık Rahim Ameliyatı Sonrası:

Ameliyattan sonra ilk 15 gün hastanın ağır işlerden kaçınması gerekir. Bununla beraber ağır yük kaldırmaktan ve doktorun yasakladığı sürece cinsel birliktelikten kaçınılmalıdır. Banyo duş şeklinde yapılabilir. İdrar ve gaita ıkınmadan yapılmalı, hasta diyetine çok dikkat etmelidir. Ameliyat sonrası iyileşme döneminde kanama, ağrı ya da ateş gelişirse doktor bilgilendirilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sülasi

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Rahim ameliyatı sonrasında yaşanan hafif vajinal kanama ve ağrı normal midir? Bu süreçte ne kadar süre boyunca cinsel birliktelikten kaçınmak gerekiyor? Ayrıca, ameliyat sonrası cinsel birlikteliğe izin verildiğinde, herhangi bir rahatsızlık yaşanır mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Sülasi,

Rahim ameliyatı sonrasında hafif vajinal kanama ve ağrı genellikle normaldir. Bu tür semptomlar, vücudun iyileşme sürecinin bir parçası olarak ortaya çıkabilir ve genellikle birkaç hafta içinde azalır. Ancak, aşırı kanama veya şiddetli ağrı durumunda doktorunuza başvurmanız önemlidir.

Cinsel birliktelikten ne kadar süre kaçınılması gerektiği konusunda ise, bu süre ameliyatın türüne ve hastanın iyileşme hızına bağlı olarak değişebilir. Genellikle, doktorlar 4 ila 6 hafta boyunca cinsel aktiviteden kaçınılmasını önerir. Ancak, en doğru bilgi için ameliyatınızı gerçekleştiren doktorunuzun tavsiyelerini takip etmelisiniz.

Ameliyat sonrası cinsel birlikteliğe izin verildiğinde, başlangıçta bazı rahatsızlıklar yaşanabilir. Bu, vücudun iyileşme sürecinden kaynaklanabilir ve zamanla düzelmesi beklenir. Eğer rahatsızlık devam ederse, bu durumu doktorunuzla paylaşmanız faydalı olacaktır.

Geçmiş olsun dileklerimle.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Rahimde Yanma Sebepleri

Rahimde Yanma Sebepleri

Rahim Temizleme Yöntemleri

Rahim Temizleme Yöntemleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Rahim Daraltma Ameliyatı

Rahim Daraltma Ameliyatı

Rahimde Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Rahimde Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Kisti Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Rahim Kisti Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Rahim Duvarı Kalınlaşması Gebelik

Rahim Duvarı Kalınlaşması Gebelik

Rahimde Miyom Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Rahimde Miyom Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Rahim Alınması Ameliyat vre Riskleri

Rahim Alınması Ameliyat vre Riskleri

Güncel

Rahim İçi Araç Nedir?

Rahim İçi Araç Nedir?

Güncel

Rahimde Sıvı Birikmesi Nedenleri?

Rahimde Sıvı Birikmesi Nedenleri?

Rahim Ağzı Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Ağzı Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Perdesi Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Perdesi Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Boynu Hastalıkları

Rahim Boynu Hastalıkları

Rahim Ağzı Kalınlaşması Nedenleri?

Rahim Ağzı Kalınlaşması Nedenleri?

Rahim Ağzı Yarası Nedenleri?

Rahim Ağzı Yarası Nedenleri?

Rahimde Kanama Tedavisi

Rahimde Kanama Tedavisi

Rahim Nedir Rahim Yapısı Nasıldır?

Rahim Nedir Rahim Yapısı Nasıldır?

Rahim Aldırma Ameliyatı

Rahim Aldırma Ameliyatı

Rahim İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Rahim İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Rahim İçi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Rahim İçi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Kanseri Bulaşıcımıdır?

Rahim Kanseri Bulaşıcımıdır?