Rahim Boynu Hastalıkları
06 Temmuz 2024

Rahim Boynu Hastalıkları

Rahim Boynu

Rahim boynu, vajina ile rahim arasındaki geçişi sağlayan ve tıbbi literatürde endoservikal kanal olarak adlandırılan bölgedir. Bu yapı, mukus benzeri sıvılar üreten hücreler içerir. Üretilen bu sıvılar, yabancı maddelerin rahim içine girişini engellerken, spermin vajinadan fallop tüplerine geçişini kolaylaştırır. Gebelik sürecinde ise rahim boynu içerisindeki mukus tıkacı kalınlaşarak fetüsü koruma görevini üstlenir.


Rahim boynu, rahime giriş yapan bakteri ve virüslerle savaşan bir yapıda olduğundan, en çok rahimle ilgili şikayetler de bu bölgede görülür.

  • Bakteriler, mantarlar ve parazitler rahim boynu üzerinde en sık görülen şikayetlerdir.
  • HPV virüsü gibi enfeksiyonlar, rahim boynunda kendini göstererek rahim ağzı kanseri gibi hastalıkların başlangıç noktası olabilir.
  • Adet kanamasının sorunlu olduğu dönemlerde rahim kasılmaları ve spazmlar rahim boynunda ortaya çıkar.
  • Rahim iltihapları, kistler ve rahim duvarı üzerinde incelme veya kalınlaşmaya neden olan enfeksiyonlar da rahim boynunda gelişir.
Bu nedenlerle, Pap-Smear gibi testler, rahim boynundan alınan örneğin incelenmesi prensibine dayanır.

Hamilelikte Rahim Boynu Kalınlaşır mı?

Rahim boynu, yapısı itibariyle rahmi koruma görevini üstlenmiştir. Fetüs oluşumunun ardından, fetüsü korumaya yönelik salgı miktarını artırarak kalınlaşır. Bu kalınlaşma normal bir süreçtir ve doğumun başlaması ile kendiliğinden açılarak çocuğun rahat çıkabilmesi için gerekli ortamı oluşturur.

Rahim Boynunda Yanma Hissi

Rahim boynunda yanma hissi, bölgedeki bir enfeksiyona bağlı olabileceği gibi, cinsel birliktelik sırasında meydana gelen bir zedelenme sonucu da ortaya çıkabilir. Rahim duvarı üzerindeki tahriş ve yaralanmalar yanma hissini artırabilir. Bu durumda, rahim boynu üzerindeki hücreler tahrişi ortadan kaldırmak için daha fazla çalışarak vajinal akıntı oluşumuna yol açar.

Yanma hissine eşlik eden kötü kokulu ve renkli vajinal akıntılar, rahim boynunda enfeksiyonların arttığını gösterir. Vajinal akıntılar, rahim boynunda üretilen mukusun bölgeyi temizledikten sonra dışarı atılma yöntemidir. Bu nedenle, vajinal akıntıların takibi önemlidir. Akıntıyla birlikte kaşıntı ve yanma ortaya çıkıyorsa, akıntı kötü kokulu, sarı yeşil renklerde ya da kanlı ise doktor muayenesi gerekmektedir. Eğer ihmal edilirse, rahim boynu üzerinde tahribe neden olan bakteri ve virüsler rahim ağzı kanseri başta olmak üzere birçok hastalığa neden olabilir.

Rahim Boynu Hastalıkları Zor Tedavi Edilir mi?

Rahim boynu, rahim üzerinde en kolay muayene edilen ve yapısı itibariyle kendini iyileştirmeye en yatkın olan bölümdür. Özellikle vajinal akıntıların kişiyi rahatsız ettiği durumlarda, kişi geciktirmeden doktor kontrolünden geçmelidir. Smear testi, PAP testi ve ultrason gibi testlerle rahim boynu hastalıklarının teşhisi kolayca yapılabilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Yapay Rahim Nedir?

Yapay Rahim Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Rahim Perdesi Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Perdesi Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Kanseri Evreleri Nelerdir?

Rahim Kanseri Evreleri Nelerdir?

Rahim İçi Araç Nedir?

Rahim İçi Araç Nedir?

Rahim Kalınlaşması Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Kalınlaşması Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Sarkması Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Rahim Sarkması Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Yumurtalık ve Rahim Alınması

Yumurtalık ve Rahim Alınması

Güncel

Rahim Boynu Hastalıkları

Rahim Boynu Hastalıkları