Hamilelikte Rahim Ağzı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
20 Haziran 2024

Hamilelikte Rahim Ağzı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelik sürecinde anne adaylarının karşılaştığı birçok rahatsızlık bulunmaktadır. Bunlardan biri de rahim ve rahim ağzı ağrılarıdır. Hamilelikte rahim ağzı ağrısı, genellikle eklemlerin su tutarak gevşemesi ile ortaya çıkmaktadır. Hamilelikte rahim ağzı ağrısı özellikle, gebeliğin 6 ile 8. haftaları arasında görülmektedir. Bu durum adet gecikmesinden sonraki iki haftaya denk gelmektedir. Bazı anne adaylarında bu durum, 3. aylarda rahmin genişlemesi ile de alakalı olabilir.

Hamilelikte Rahim Ağzı Ağrısı ve İlk Gebelik

Hamilelikte rahim ağzı ağrısı, ilk gebeliklerde daha sık karşılaşılan bir durumdur. Daha sonraki gebeliklerde rahim ağzı ağrısı genellikle hamileliğin son aylarında görülmektedir. Hamilelikte rahim ağzı ağrısı olduğunda pek çok anne doğumun yaklaştığını düşünmektedir. Oysa bu durum, rahmin genişlemesi ile kasların gerginleşip ortaya çıkması ile görülmektedir. Hamilelikte rahim ağzı ağrısının birden çok nedeni olabilir. Burada yapmanız gereken sakin olup, kadın doğum uzmanına görünmektir.

Hamileliğin Son Aylarında Rahim Ağrısı

Hamileliğin son aylarında rahim ağrısı hissetmek son derece normaldir. Eğer ağrılar son derece keskin ise rahim ağzında genişleme olduğunun göstergesidir. Hamilelikte rahim ağrısı doğumdan aylar, haftalar ve günler öncesinde başlayabilmektedir. Gebeliğin 36. haftasında rahim ağzı ağrısı hissetmek normaldir. Çünkü artık bebek yeteri derecede gelişmiş olup, rahmin tamamını kaplamıştır. Bu sebepten ötürü hareket ederek sizi rahatsız edici durumlar oluşturabilir. Bu durum genellikle rahim ağzında keskin yumruk atışları gibi ağrılara sebebiyet vermektedir. Eğer rahim alt karın ağrısı ve vajinal bölgede kanama görülüyorsa, bu durum hakkında doktorunuzu bir an önce bilgilendirmelisiniz.

Hamilelikte Rahim Ağzı Ağrısı Tedavi Yöntemleri
  • Yaşam Tarzına Yönelik Öneriler: Hamilelikte rahim ağzı ağrısını azaltmak için, ılık bir duş alarak, suyun sırtınızdan aşağıya doğru dökülmesine izin veriniz. Bunun yanında hamilelikten önceki dönemlerinize göre daha hareketli olmaya çalışınız. Ayrıca eklem ağrılarınızı ve kas ağrılarınızı zorlayacak hareketlerden kaçınınız. Uyuyacağınız sıra dizlerinizin arasına yastık koyarak uyumaya çalışınız. Günde en az sekiz bardak su içmeye gayret ediniz. Bunun yanında düşük topuklu ve rahat ayakkabılar tercih ediniz. Bulunduğunuz her fırsatta ayaklarınızı uzatarak dinlenmeye önem veriniz.
  • Hamilelik Masajı: Hamilelikte rahim ağzı ağrısının azalması için hamilelik masajı yapınız. Bu sayede bel ağrılarınız azalacak, sinirlere yapılan baskılar hafifleyecek ve hormon seviyeleri dengelenecektir.
  • Uzak Durulacak Durumlar: Belden ve ani hareketlerden keskin dönüşlerden uzak durunuz. Ağır itmeyip, ağır şeyler kaldırmayınız. Zemine oturmayınız. Otururken rahminize baskı olacak kadar bükülmeyip, bacak bacak üstüne atmayınız.
  • Egzersiz Yapınız: Hamileliğinize uygun olacak düzenli egzersizler yaparak, ağrılarınızı azaltınız. Yere dizlerinizin üzerinde durarak başınızı aşağıya doğru indirip, sırtınızı yukarıya doğru kaldırınız. Bu hareket ile rahim ağzı ağrısını hafif belirtilerle atlatabilirsiniz.
  • Pelvik Destek Kemeri: Gebelik destek kemeri ya da hamilelik korsesi denilen bu ürün sayesinde rahim desteklenip, aşağı baskı yapınca ortaya çıkan ağrılar azaltılır. Bu kemeri almak ve size uygun olanını bulmak için, eczanenize hamilelik ayınızı belirtmeniz yeterlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hsg Rahim Filmi Nedir?

Hsg Rahim Filmi Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Rahim Kisti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Rahim Kisti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Rahimde Kaşıntı Nedenleri?

Rahimde Kaşıntı Nedenleri?

Rahim Zarı Hangi Durumlarda Zarar Görür

Rahim Zarı Hangi Durumlarda Zarar Görür

Çift Rahimde Gebelik Riskleri

Çift Rahimde Gebelik Riskleri

Rahim Ağzı Kalınlaşması Nedenleri?

Rahim Ağzı Kalınlaşması Nedenleri?

Güncel

Rahim İçi Araç Nedir?

Rahim İçi Araç Nedir?

Güncel

Rahimde Kanama Tedavisi

Rahimde Kanama Tedavisi

Güncel

Rahim Duvar Kalınlığı Risk Faktörleri

Rahim Duvar Kalınlığı Risk Faktörleri