Rahimde Polip Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
26 Haziran 2024

Rahimde Polip Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Rahimde Polip Ameliyatı

Rahimde polip, rahim içinde yer alan ve genellikle iyi huylu olan kitlelere verilen isimdir. Endometrial polip, özellikle rahim içindeki zar tabakasının kök alarak normalden fazla büyümesi sonucunda rahim boşluğuna çıkmasıyla oluşmaktadır. Bu hastalığın görülme sıklığı 39-59 yaş grubu arasında oldukça fazladır ve hangi yaşta olursa olsun kadınların yaklaşık %50'sinde polip rahatsızlığı saptanmaktadır. Polipler genellikle rahmin tepe kısmına yerleşmektedir. Bazen tek bir polip oluşurken, bazen de birden fazla polip meydana gelebilmektedir.

Hastanın rahminde meydana gelen poliplerin tanısının konması için gerekli tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Rahimde mevcut olan poliplerin kesin tanısının yapılabilmesi için birden fazla yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında histerosalpingografi ve translational ultrasonografi bulunmaktadır. Yapılan bütün ultrason incelemelerinin içinde en etkili olan yöntem ise rahim içini tamamen gösteren sulu ultrason yöntemidir.

Rahimde Polip Ameliyatı Nasıl Yapılmaktadır?

Polip rahatsızlığının tedavisi çoğunlukla kürtaj yöntemi ile gerçekleştirilmektedir. Ancak, rahimde bulunan kitle yerinde sabit duramadığı için kürtaj işlemi sırasında pek de başarılı bir sonuç elde edilemez. Bu nedenle rahimde polip ameliyatı, özellikle histeroskopi yöntemi kullanılarak yapılmaktadır. Hastaya genel anestezi verilerek gerçekleştirilen bu işlem çoğunlukla ağrısızdır ve hasta uyutulduğu için herhangi bir şey hissetmez.

Rahimde polip ameliyatı cerrahi işlem uygulanarak yapılmalıdır. Ancak bu işlemden önce mutlaka hastanın kanama bozukluklarının polip dışında başka bir etkenden kaynaklanıp kaynaklanmadığı araştırılmalıdır. Ardından, rahim kanseri durumuna karşı tedbirli olmak için rahimden alınan polip patolojiye gönderilir ve sonucu beklenir. Menopoza girmiş olan hastalara uygulanan polip ameliyatı sonrasında kanama olmadığı için mutlaka kanser durumu araştırılmalıdır.

Rahimde polip ameliyatı olan hasta işlem sonrasında evine taburcu edilir. Daha sonra patolojiye gönderilen sonuç yaklaşık olarak 15 gün sonra değerlendirilir ve kanser varlığının olup olmadığı tespit edilir. Eğer kanser durumu hasta açısından tehlike arz ediyorsa, bu bölgenin tamamen temizlenmesi gerekmektedir.

Ameliyat Sonrası Bakım ve Takip

Rahimde polip ameliyatı sonrası uygun bakım ve takip oldukça önemlidir. Ameliyat sonrası dönemde hastaların dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır:

  • İlk birkaç gün dinlenmek ve ağır aktivitelerden kaçınmak.
  • Doktor tarafından verilen reçeteli ilaçları düzenli olarak kullanmak.
  • Belirtilen süre boyunca cinsel ilişkiye girmemek.
  • İyileşme sürecini takip etmek için düzenli doktor kontrollerine gitmek.

Hastalar, ameliyat sonrası dönemde herhangi bir anormal belirti (ağrı, kanama, ateş) fark ettiklerinde hemen doktorlarına başvurmalıdırlar. Bu süreçte dikkatli olunması, iyileşme sürecini hızlandıracak ve olası komplikasyonların önüne geçecektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Rahim Ağzı Yarası Nedenleri?

Rahim Ağzı Yarası Nedenleri?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Rahim Kanseri Ameliyatı Riskleri

Rahim Kanseri Ameliyatı Riskleri

Rahim Kalınlaşması Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Kalınlaşması Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Kanseri Ameliyatı Sonrası

Rahim Kanseri Ameliyatı Sonrası

Rahim Şekilleri Nelerdir?

Rahim Şekilleri Nelerdir?

Rahim Nedir Rahim Yapısı Nasıldır?

Rahim Nedir Rahim Yapısı Nasıldır?