Rahim Dikilmesi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
26 Temmuz 2024

Rahim Dikilmesi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Rahim Dikilmesi (Servikal Serklaj)

Servikal yetmezlik, yani rahim ağzındaki yetmezlik durumunda, rahim ağzına dikiş atılmasına rahim dikilmesi veya servikal serklaj adı verilmektedir. Bu işlem, rahim ağzının etrafını çevreleyecek şekilde dikiş atılarak, doğumdan önce rahim ağzının açılması ve erken doğum gerçekleşmesini engellemektedir. Birçok metodu bulunan serklajın en yaygın uygulananı ise McDonald operasyonudur.

Serklaj Zamanlaması

Gebeliğin genellikle 12. ve 14. haftalarında yapılan bu dikiş, gebeliğin daha ileri haftalarında rahim ağzının erken açılması durumunda acil olarak da yapılabilmektedir. Bu tür yapılan serklaja acil serklaj adı verilmektedir.

Rahim Dikilmesi (Servikal Serklaj) Ameliyatı

Yaklaşık olarak %90 oranında başarılı olan ve düşük ya da erken doğumu önleyen servikal serklaj ameliyatı, genel, spinal ya da lokal anestezi uygulanarak yapılabilmektedir. Ameliyat sırasında, rahim ağzının çevresine kalın bir bant ile dikiş atılarak rahim ağzı tamamen kapatılmakta ve böylece rahim ağzının açılması engellenmektedir.

Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dikiş atılması işleminin ardından, hastada kramp benzeri ağrı, lekelenme ve akıntı olması normaldir ve bu durum birkaç gün içinde geçmektedir. Ayrıca, rahim dikilmesi ameliyatından en fazla bir gün sonra hastaneden çıkan hastanın, en az 7 gün cinsel ilişkiye girmemesi ve evinde yatarak istirahat etmesi gerekmektedir.

Bunun yanı sıra, doğumun başlamış olması ve aktif evreye geçmiş olması, hastada vajinal kanama görülmesi, gebe olan hastanın suyunun gelmesi, rahim içinde enfeksiyon olması ve bebekte bir anomali saptanması durumlarından herhangi birinin görülmesi halinde serklaj işlemi yapılmamaktadır.

Dikişin Alınması

Doğumun normal doğum şeklinde olacak olması halinde serklaj dikişi genellikle 37. haftada ya da suyun gelmesinin hemen ardından alınabilmektedir. Ancak sezaryen ile olacak doğumlarda serklaj dikişinin alınması, ameliyatın hemen öncesinde ya da hemen sonrasında olabilmektedir.

Olası Riskler

Serklaj işleminin su kesesinin yırtılması ve suyun gelmesi, sancıların başlaması, rahim ağzında enfeksiyon oluşması, genel anesteziye bağlı olarak oluşabilecek riskler gibi bazı riskleri de bulunmaktadır. Ayrıca, doğumun dikişler alınmadan başlaması ve ilerlemesi de rahim ağzında yaralanma olmasına sebep olabilmektedir.

Acil Durumlar

Serklaj işleminden sonra evde dinlenmekte olan hastanın ağrı ve kramplarının başlaması, doğum sancısı gibi seyreden ağrılarının olması, su gelmesi ya da vajinada kan görülmesi, ateşinin yükselmesi, mide bulantısı ile kusma ve vajinal akıntısının kötü kokuyor olması durumunda hemen doktoruna başvurması gerekmektedir.

Ekstra Bilgiler

Rahim dikilmesi (servikal serklaj) işlemi, özellikle tekrarlayan düşükler ve erken doğum riski taşıyan gebeliklerde önemli bir müdahale olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu işlemin başarılı olması, annenin ve bebeğin sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Hastaların ameliyat sonrası dönemde doktorlarının önerilerine dikkatle uymaları gerekmektedir. Ayrıca, düzenli kontrollerin yapılması ve herhangi bir anormallik durumunda derhal tıbbi yardım alınması, başarılı bir gebelik süreci için kritik öneme sahiptir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Pinar

05 Nisan 2024 Cuma

Bende tam 14 haftalik gebeyim dün serklaj amliyati oldum şimdi iyiyim ilk bebegimi 22 haftalikken kaybettim ama o zamn bilmiyordum tabi ben de rahim ağzı yetmezliği olduğunu bakalım şimdilik kanmam falan yok bekliyeecz dua edecez artık kismette varsa. Olur inşallah

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Pinar Hanım,

Öncelikle geçmiş olsun. Serklaj ameliyatı sonrası iyi olduğunuzu duymak sevindirici. İlk hamileliğinizde yaşadığınız kaybın ardından bu süreçte daha bilinçli olmanız çok önemli. Rahim ağzı yetmezliği gibi durumlarda erken müdahale ve doktor takibi gerçekten büyük fark yaratabiliyor. Şu an için kanamanızın olmaması da olumlu bir işaret. Umarım bu defa her şey yolunda gider ve sağlıklı bir şekilde bebeğinizi kucağınıza alırsınız. Dualarımız sizinle, her şeyin gönlünüzce olması dileğiyle.

Sevgiler,

2. Cevap
cevap

Gul

Selam.serklajdan sonra ancak yatakdamisiz.yoksa normal hayatin oluyo?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Rahim Alınması Ameliyatı Riskleri

Rahim Alınması Ameliyatı Riskleri

Çift Rahim Nedir?

Çift Rahim Nedir?

Rahim Duvarı Kalınlaşması Gebelik Rüya Yorumu ve Anlamı

Rahim Duvarı Kalınlaşması Gebelik Rüya Yorumu ve Anlamı

Rahim Sıkılaştırma Hareketleri

Rahim Sıkılaştırma Hareketleri

Rahim Alındıktan Sonra Kanama Nedenleri?

Rahim Alındıktan Sonra Kanama Nedenleri?