Çift Rahim Belirtileri ve Tanısı
19 Haziran 2024

Çift Rahim Belirtileri ve Tanısı

Çift rahim, birçok kadının gebelik sürecinde ciddi rahatsızlıklara yol açabilen bir durumdur. Bu durum, kadınlarda bazen kısırlığa kadar gidebilen ciddi sonuçlar doğurabilir. Rahim oluşumu sırasında meydana gelen bu durum, bazı kadınlarda iki rahmin aynı anda gelişimi tamamlayamaması sonucunda ortaya çıkar. Bu, tüp şeklindeki fetal yapılar tam olarak birleşemediğinde, anne karnında iki ayrı rahim olarak kalmaları sonucu oluşur. Çift rahim, ayrı ya da bitişik olarak gerçekleşebilir.

Çift Rahim Belirtileri ve Tanısı Nasıl Konulur?

Çift rahim genellikle belirti göstermez. Çift rahime sahip olan kadınlar, bu durumu kendi kendilerine fark edemezler. Ancak bazı kadınlarda çok küçük de olsa bazı belirtiler görülebilir. Çift rahimli kadınlarda, nadir de olsa kitle varmış gibi bir his olabilir. Ayrıca, bazı kadınların cinsel organlarında ayrışmalar veya adet dönemlerinde şiddetli ağrılar gibi belirtiler olabilir.

Tanı koymak için çeşitli yöntemler kullanılır:
  • Jinekolojik muayene
  • Ultrason
  • Laparoskopi
  • MR
  • Rahim filmi (Histerosalpingografi)
Tanı konulan kadınların durumu, histerosalpingografi yöntemiyle rahmin iç kısmına boya ve ışıklı cihazlar gönderilerek kamera sistemi ile değerlendirilir.

Çift Rahim Şekli Nasıldır ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çift rahimli kadınlarda rahmin iç tarafında iki ayrı tüp bulunabilir ya da iki ayrı vajina girişi olabilir. Bazı kadınlarda ise vajina ikiye ayrılmış durumdadır. Çift rahimli kadınların çoğu normal cinsel hayatlarını sürdürebilirler. Bazı çift rahimli kadınlar çocuk doğurabilir ve bu süreçte herhangi bir sorun yaşamazlar. Nadiren de olsa, bazı durumlarda cerrahi operasyonla rahimlerin birleştirilmesi yapılabilir.

Çift Rahim Ameliyatı ve Sonrası

Çift rahim sorunu, her 5 kadından birinde görülebilir. Rahim içinde oluşan aşırı kan, rahmi gerekenden fazla büyütebilir. Bu durum aşırı sancılara neden olabilir ve rahim içinde oluşan fazla kan, sağlık açısından tehdit oluşturabilir. Bu yüzden bu durumu fazla geciktirmeden mutlaka ameliyat gereklidir.

Son zamanlarda hızla gelişen teknoloji sayesinde bu ameliyat hem daha kolay hem daha hızlı yapılmaktadır. Hastalar genelde gün içinde ya da bir gün sonra taburcu edilmektedirler. Çift rahim ameliyatı, laparoskopi yöntemi ile gerçekleştirilir. Rahmin içine gönderilen bu cihaz, kesici bir alet olduğundan dolayı karın içindeki diğer işlevi olmayan rahmi kesip alır. Bu ameliyattan sonra ara sıra ağrılar görülebilir, bu normal kabul edilir. Ameliyat sonrası kanama mutlaka takip altında olmalıdır.

Çift rahim ameliyatı sonrası, doktorunuz size ağrı kesici ilaçlar verecektir. Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken en önemli şey, kanamanın takip edilmesidir. Ameliyat sonrası iyileşme süreci, hastanın genel sağlık durumu ve ameliyatın ne kadar başarılı geçtiğine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Rahim Ağzı Kanseri Ameliyatı

Rahim Ağzı Kanseri Ameliyatı

Rahim ve Yumurtalık Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Rahim ve Yumurtalık Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Rahim Sarkması Ameliyatı Sonrası

Rahim Sarkması Ameliyatı Sonrası

Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Ağzı Kanseri Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Rahim Ağzı Kanseri Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güncel

Kadın Rahmi Türleri ve Özellikleri

Kadın Rahmi Türleri ve Özellikleri

Güncel

Rahim Ağzı Kanseri Evreleri Nelerdir?

Rahim Ağzı Kanseri Evreleri Nelerdir?