Rahimde Miyom Çeşitleri
26 Temmuz 2024

Rahimde Miyom Çeşitleri

Rahimde miyom, kadınlarda sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir ve genellikle dört kadından birinde hayatının belirli dönemlerinde ortaya çıkar. Miyomlar, rahim dokusundan kaynaklanan ve rahmin dışına taşan iyi huylu kitlelerdir. Genetik yatkınlık, miyomların oluşumunda önemli bir faktördür ve bazı hastalarda birden fazla miyom görülebilir. Östrojen hormonu, miyomların çoğalmasına neden olduğu için, üreme döneminde ve hamilelik sürecinde miyom sayısında artış gözlenir. Menopoz sürecinde hormon ilacı kullanımı da miyom sayısında artışa yol açabilir. Rahimde miyom, kadınların üreme sistemi içerisinde en sık gözlenen hastalıklardan biridir. Miyomların büyüklüğüne göre belirtileri değişiklik gösterir ve bu süreçte öncelikle miyomun sınıflandırılması gerekir. Farklı türleri bulunan miyomların aynı anda birden fazla türü bir arada ortaya çıkabilir. Miyomun rahim içerisinde bulunduğu bölgeye ve verdiği hasara bağlı olarak yerinin tespit edilmesi sonrasında gerekli tedavi işlemi gerçekleştirilir.

İntramural Miyom

İntramural miyom, rahim duvarı içerisinde büyümeye başlar ve en yaygın görülen miyom türlerinden biridir. İntramural miyom büyüdüğünde, bu bölümde dolgunluk hissi yaratır ve kadın kendisini hamile zannedebilir. Buna bağlı olarak kilo alımı da ortaya çıkabilir. Bu süreçte adet kanamasının uzaması, pıhtılaşma problemi, pelvik bölgede ağrı ve idrar problemleri gibi belirtilerle kendini gösterir.

Submukozal Miyom

Submukozal miyom, diğer miyom türlerine göre daha az görülür ve rahmin alt katmanında meydana gelir. Yayılma ve büyüme yaparak uterusun genişlemesine sebep olur. Fallop tüplerinin tıkanması ile hasara yol açar. Bu süreçte, kadınlarda gebelikle ilgili bazı sıkıntılar meydana gelir. Submukozal miyom hastalığı, belirti ortaya çıkarmaksızın kendini belli edebilir. Bu süreçte ciddi kanamalar, adet döneminde kanama süresinin uzaması, pıhtılaşma problemleri, adetler arasında lekelenmeler, yaşam kalitesinin olumsuz etkilenmesi, kansızlık, yorgunluk, halsizlik ve gebe kalmayı engelleyen problemler bir arada görülür.

Subserozal Miyom

Subserozal miyom, rahim duvarı ve rahim dışında ortaya çıkan miyomlardan biridir. Belirti vermeden ortaya çıkarken, kadınlarda yapılan jinekolojik muayene esnasında kendini belli eder.

Saplı Miyom

Saplı miyom, ismini aldığı üzere rahim içerisinde sap etrafında gelişme gösterir. Bu süreçte kadınlarda ciddi ağrı ve baskıya sebep olur. Miyomun sapta oluşturduğu hasar, bu bölümde dejenerasyona sebebiyet verebilir.

Rahimde Miyom Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Hastalığın belirtileri dikkate alınarak yapılan ultrasonografi, histeroskopi ve laparoskopi yöntemleri ile tanı konulur. Rahim içerisinde bulunan miyomun boyutuna ve türüne bağlı olarak tedavi değişiklik gösterir. Miyomun büyüklüğü kısırlığa sebebiyet verdiği için bu bölümden alınarak patolojik inceleme yapılır. Küçük olan miyomlara ilaç tedavisi uygulanır. Gereğinden büyük ve kötü huylu şüphesi bulunan miyomlar cerrahi tedavi ile alınır. Miyomun gereğinden fazla olması ve rahime verdiği hasar sebebiyle rahmin alınmasına sebebiyet verebilir. İlaç tedavisinde amaç miyomların küçültülmesidir. Uzun süren ilaç tedavisi vajinada kuruluk gibi problemlere yol açabilir, bu sebepten cerrahi yöntemler de kullanılır. Miyomun bulunduğu alan cerrahi operasyonda belirleyici etkendir. Miyomun rahim duvarı içerisinden alınması için laparoskopi yöntemi kullanılır. Laparoskopi esnasında miyom görülmezse, açık ameliyat yapılarak rahimde bulunan miyom temizlenir. Rahmi tamamen kaplaması durumunda rahmin alınmasına neden olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Beşuş

26 Temmuz 2024 Cuma

Rahimde miyom tanısı olan biri olarak, miyomun rahim duvarı içerisinde büyümesi ve dolgunluk hissi yaratması normal mi? Adet kanamasının uzaması ve pelvik bölgede ağrı miyom nedeniyle olabilir mi? Patolojik inceleme için miyom alındığında, bu işlem nasıl yapılıyor ve iyileşme süreci nasıl oluyor? Ayrıca ilaç tedavisinin vajinada kuruluk gibi yan etkileri oluyor mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Beşuş, miyomların rahim duvarı içinde büyümesi ve dolgunluk hissi yaratması oldukça yaygın bir durumdur. Adet kanamasının uzaması ve pelvik bölgede ağrı da miyomların sık görülen belirtileri arasındadır. Miyomların alınması için yapılan işlem genellikle cerrahi müdahale ile gerçekleştirilir. Bu işlem laparoskopik veya histeroskopik yöntemlerle yapılabilir ve iyileşme süreci kişiden kişiye değişmekle birlikte genellikle birkaç hafta sürer. İlaç tedavisinin yan etkileri kişiye göre değişebilir ve vajinal kuruluk da bu yan etkiler arasında olabilir. Doktorunuzla bu yan etkileri ve tedavi seçeneklerini konuşmanız önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Rahim Alınmasının Zararları Riskleri

Rahim Alınmasının Zararları Riskleri

Rahim Ağzı Kanseri Nasıl Anlaşılır

Rahim Ağzı Kanseri Nasıl Anlaşılır

Rahim Enfeksiyonu Bitkisel Tedavisi

Rahim Enfeksiyonu Bitkisel Tedavisi

Rahim Yapısı Rahim Bölümleri Nelerdir?

Rahim Yapısı Rahim Bölümleri Nelerdir?

Rahim Duvarı Ölçümü Nasıl Yapılır?

Rahim Duvarı Ölçümü Nasıl Yapılır?

Güncel

Rahim Kanseri Teşhisi Nasıl Konur?

Rahim Kanseri Teşhisi Nasıl Konur?

Güncel

Hamilelikte Rahimde Şişlik

Hamilelikte Rahimde Şişlik

Güncel

Rahimde Siğil Belirtileri ve Tedavisi

Rahimde Siğil Belirtileri ve Tedavisi